Nieuwsbrief Juni 2022

Gepubliceerd op 12 juni 2022 om 18:41

  • Expositie Jan Pijpker:

Op zaterdagmiddag 9 juli en zondagmiddag 10 juli, 14.00 –17.00 uur exposeert Jan bij ons in de tuin en in het cursusgebouw zijn beeldhouwwerk, samen met Reint Leever. Open inloop, koffie, thee aanwezig. Zie ook onder bij KUNST, en het kopje: Beelden Jan Pijpker, bovenaan.

  • De workshops opstellingen voor het najaar staan ingepland voor 22 t/m 23 oktober. (zie ook de agenda)

  • Het derde deel van de workshop 'de weg voorbij de dood' staat geagendeerd voor 2,3,4 oktober. 

  • Het tweede deel van de workshop 'mystiek en de aard van het zijn'  is ingepland zondag t/m maandag, 4 t/m 5 september.

  • Petra Bolhuis en Gradus van Florestein geven in het najaar colleges over Troost, onder andere bij de HOVO in Groningen (info: https://www.hovonoordnederland.nl/cursussen/383-troost-als-licht-in-donkere-tijden) en in Amsterdam (info: https://vu.nl/nl/onderwijs/hovo-amsterdam)

  • 1 juli verschijnt bij uitgeverij boekscout: Transgenerationeel werken, handboek en achtergronden, auteur: Gradus van Florestein.

Tot onze spijt heeft Rineke van Voorn i.v.m. haar gezondheid haar activiteiten bij 'the school' voorlopig moeten beëindigen. De workshops Munay-Ki rites en 'bezielend ouder' worden zijn derhalve voorlopig afgelast.

Voor een interview Met Petra Bolhuis en Gradus van Florestein over het thema Troost en de colleges die over Troost in het najaar worden gegeven zie:

https://hethapsishuis.nl/2021/07/10/het-hapsis-huis-radio-live-over-troost/

 

Publicaties: 

Voor een interview met Gradus van Florestein over de publicatie 'rattenvangers van het onbehagen' zie:

https://hethapsishuis.nl/2021/11/27/het-hapsis-huis-radio-live-over-totalitarisme-met-auteur-gradus-van-florestein/

Een nieuwe publicatie van Gradus van Florestein i.s.m. Petra Bolhuis en Theo Meereboer  (€ 19,95 verkrijgbaar bij uw boekhandel, bij libris.nl)

 

RATTENVANGERS VAN HET ONBEHAGEN.

In het sprookje van de rattenvanger van Hamelen verleidt de rattenvanger met zijn fluitspel de ratten, en leidt hij deze de rivier in. Hij krijgt echter zijn verdiende beloning niet van de gemeente en als straf hiervoor verleidt hij met zijn fluitspel de kinderen. De kinderen volgen hem en komen nooit meer terug. In het verleden hebben machthebbers en politici naïeve mensen met leugens, en met valse beloften verleid hen te volgen. Want dan zou alles goed komen met de problemen en zorgen van die mensen. Machthebbers als Hitler en Stalin bijvoorbeeld zijn te zien als rattenvangers van het onbehagen.

Hoe voorkomen wij dat dit weer gebeurt? In het boek ‘de rattenvangers van het onbehagen’ worden de verschijnselen onderzocht van een samenleving die gevangen zit in een web van leugens, complottheorieën en in de angsten en geweld, welke uit dit web voortvloeien. Op welke manieren kon de samenleving zich in dat web gevangen laten zetten? En indien we antwoord op deze vraag hebben, zien we dan in onze huidige samenleving gelijke tendensen als toen? Antwoorden op deze vragen kunnen huidige politici en de mensen van nu helpen om de verleidingen van rattenvangers te doorzien en kunnen mensen helpen te voorkomen dat deze rattenvangers hen in hun web van leugens en beloften vangen, beloften die niet zijn na te komen.

 

KUNST:

Voor de beelden van beeldend kunstenaar:  Zie beelden Jan Pijpker. Er staan een aantal beelden van hem in de tuin van onze locatie.