Rattenvangers van het Onbehagen

'Rattenvangers van het onbehagen - verschijnselen, voedingsbodem, herhaling en voorkómen van het totalitarisme', Petra Bolhuis, Theo Meereboer en Gradus van Florestein, Uitgeverij van Warven, € 19,95, 2e druk april 2022

te koop via uw boekhandel en bol.com.

 

In het sprookje van de rattenvanger van Hamelen verleidt de rattenvanger met zijn fluitspel de ratten, en leidt hij deze de rivier in. Hij krijgt echter zijn verdiende beloning niet van de gemeente en als straf hiervoor verleidt hij met zijn fluitspel de kinderen. De kinderen volgen hem en komen nooit meer terug. 

In het verleden hebben machthebbers en politici naïeve mensen met leugens, en met valse beloften verleid hen te volgen. Want dan zou alles goed komen met de problemen en zorgen van die mensen. Machthebbers als Hitler en Stalin bijvoorbeeld zijn te zien als rattenvangers van het onbehagen. 
Hoe voorkomen wij dat dit weer gebeurt?
In het boek ‘Rattenvangers van het onbehagen’ worden de verschijnselen onderzocht van een samenleving die gevangen zit in een web van leugens, complottheorieën en in de angsten en geweld, welke uit dit web voortvloeien. Op welke manieren kon de samenleving zich in dat web gevangen laten zetten? En indien we antwoord op deze vraag hebben, zien we dan in onze huidige samenleving gelijke tendensen als toen? Antwoorden op deze vragen kunnen huidige politici en de mensen van nu helpen om de verleidingen van rattenvangers te doorzien en kunnen mensen helpen te voorkomen dat deze rattenvangers hen in hun web van leugens en beloften vangen, beloften die niet zijn na te komen.